John Newton Biografie

John Newton Brieven en bijbels dagboek

John Newton – Op Zee

John Newton Biografie.
John Newton is in 1725 in Londen geboren. Verstoken van de goddelijke invloed van zijn moeder voordat hij zeven jaar oud was, bracht John Newton slechts twee jaar door op school voordat hij, op elf jarige leeftijd, op zijn eerste reis ging met zijn vader, een zeekapitein. Vanaf die tijd tot zijn dertigste, toen zijn gezondheid werd aangetast door een beroerte, doorstond John Newton de wilde ontberingen van een leven onder de mast.

Hij werd aan boord van een marineschip geplaatst en gegeseld toen hij na desertie gevangen werd genomen. Alleen zijn liefde voor de jeugdige Mary Catlett behoedde hem voor zelfmoord. Hij werd ontslagen bij de marine om deel te nemen aan de slavenhandel over de Atlantische Oceaan, en raakte bijna dodelijk gewond op de kust van Guinea voordat hij bevrijd werd door een vriend van zijn vader.

Bekering en ambt

John Newton Biografie.
Deze droevige gebeurtenissen hadden een goddelijk doel. Want terwijl John Newton de Heiland vergat die zijn moeder hem in zijn jeugd zo vaak heeft aanbevolen, en terwijl hij, net als anderen, een “godslasteraar en verderver” werd, leidde dit alles tot een dag – midden in een geweldige storm op zee – waarop John Newton tot de uitspraak kwam: “Ik had een Almachtige Heiland nodig, en zo Eén vond ik beschreven in het Nieuwe Testament. De Heere had iets wonderbaarlijks gedaan. John Newton Biografie.

Na zijn tijd op zee werd hij toezichthouder in Liverpool, een welvarende slavenhaven met een bevolking van 22.000 mensen. Hier maakte Newton kennis met de grote evangelist George Whitefield, en spoedig leerde hij andere leiders van de Evangelische Opwekking kennen, zoals William Grimshaw en Henry Venn. Zijn eigen gedachten gingen nu uit naar het ambt, en na verscheidene teleurstellingen vestigde hij zich uiteindelijk in 1764 in de gemeente van Olney in Buckinghamshire – een naam die onsterfelijk is geworden door de hymnen die hij en de dichter William Cowper schreven voor de doordeweekse samenkomsten van de kerk. John Newton Biografie.

Door tot het einde

John Newton Biografie
St Mary Woolnoth Church

John Newton Biografie.
In zijn zestien jaar in Olney vond John Newton een goed terrein voor het uitoefenen van zijn gave als ‘de briefschrijver bij uitstek van de Evangelische Opwekking’. Newton was uit een vreselijke toestand gered. Hij maakte een lange strijd door voordat hij tot een helder begrip van het Evangelie kwam. Hij moest jarenlang geduldig wachten op een opening in de kerk. Maar toch was dit alles nodig om JohnNewton voor te bereiden op dit werk. John Newton Biografie.

Hij kreeg een grondige kennis van de werking van het menselijk hart. Maar ook over de omgang van de Heere met Zijn volk. John Newton werd predikant van St. Mary Woolnoth, Londen, in 1779, waar hij bleef prediken tot bijna het einde van zijn leven in 1807. In 1806 adviseert Richard Cecil hem te stoppen met prediken, waarop hij het gedenkwaardige antwoord gaf: Ik kan niet stoppen. Wat! Zal de oude Afrikaanse godslasteraar stoppen terwijl hij kan spreken? Lees meer over de John Newton Biografie in het boek: “Genade brengt me thuis“.

John Newton Brieven & Leven

Download PDF